'Zo, die is dik geworden zeg!'

Vrijdag 15 december 2023

Sinds ik samenwoon, kijk ik ook weer meer televisie. Mijn leven is in veel opzichten veranderd in hele korte tijd. Een best grote verandering, maar wel één waar ik erg blij mee ben. In de avond, met mijn partner en zijn dochter, kijken we ‘als vaste prik’ naar het televisie-programma ‘Bondgenoten’. Even een contactmoment met elkaar. Wat kletsen over het programma, over het leven, over wat we raar vinden en wat we niet raar vinden. Over de dynamieken in het huis, hoe we hier zelf mee om zouden gaan. Zijn we het eens met Jorrit? Wat vinden we van Casper? Hoe strategisch is Daan? 

Het levert mooie gesprekken op. Het is een contactmoment. Ik vind het waardevol, belangrijk en ook gezellig. Totdat ik mezelf het uiterlijk van de deelnemers hoor bekritiseren. ‘Zo, kijk eens naar die lippen’. ‘Wow, die ziet er vandaag echt niet uit’. ‘Wat heeft hij een vreemde oorbel in’.  

Waarom doen wij mensen dit zo snel? Ik las namelijk in de LINDA.232 over een onderzoek dat is gedaan naar aanleiding van het programma ‘De Reünie’. Na lange tijd zien mensen elkaar weer, maar het gesprek gaat vrijwel nooit over wat in al die jaren iemand heeft bereikt. Het gesprek gaat over uiterlijk. ‘Zo, ken je Marie nog van klas 5, die is aangekomen zeg!'. ‘Nou het is te zien dat Hanneke al drie kinderen heeft gekregen’. Of juist de goed gemeende versies: ‘this girl doesn't age, wat heeft zij goede genen!’.  

Wat mij oprecht verbaasd, is hoe snel we oordelen over uiterlijk in een tijd waar body confident en body positivity juist aangejaagd wordt. Onbewust, offline of online, het gebeurt. En ik doe er aan mee.  

En dat terwijl ik deze week nog voor het LVAK (landelijke vereniging aandachtsfunctionarissen kindermishandeling) een lezing heb gegeven over deze onderwerpen. Afgelopen maandag mocht ik de week starten met een live stream voor zo'n 450 man, over online kwetsbaarheid en de gevolgen ervan. Een vorm van online grensoverschrijding is shamen. Shamen is het onlinegedrag, waarbij de persoon in kwetsie vernederd wordt of wordt beschaamd. Bijvoorbeeld het uitschelden, bedreigen of discrimineren van personen. Denk aan alle comments onder een facebook post. Denk aan de moeder maffia of denk aan alle online haatberichten. Onderzoek toont aan dat 82% van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten of -comments op social media. Echter onderneemt slechts  25% actie om het te stoppen. Zo dragen we onbewust bij aan een omgeving waarin social hate steeds normaler gevonden wordt.  En hoe normaler we haatberichten vinden, hoe meer we seksistische grappen weglachen (kan je dan niks meer zeggen?), hoe groter de kans op gender gerelateerd geweld.  

Ik ben dan ook erg blij met de actie van Ajax tegen Social Hate

Ook ben ik erg blij dat ik weer een ruime groep heb mogen voorlichten over de online gevaren en risico's en gevolgen ervan. Over shamen, doxing, ongewenste sexting en exposing. Vormen van online grensoverschrijding die voor grote gevolgen zorgen voor zowel individu als maatschappij. Ben je benieuwd naar de online omgangsvormen en hoe prosociaal online gedrag te stimuleren? Kijk dan eens op www.mediawijsheid.nl.

En als laatste ben ik blij met de bewustwording en het besef, over de vorm van offline shaming gewoon op de bank in de woonkamer. De komende tijd, tijdens het programma Bondgenoten, ga ik strooien met complimenten in plaats van oordelen ;) 

- Meer lezen over de factoren die de impact van online seksueel geweld bepalen, klik dan hieronder voor het onderzoek van Rutger NL - 

Terug naar media-overzicht